Od dłuższego już czasu zaintrygowana zdrowym żywieniem, szukałam pomysłu na umilenie posiłku. Nie chodzi tylko, żeby spożywany przez nas pokarm był zdrowy i świeży ale także miły dla oka. Nie tylko to co jemy wpływa na nasze samopoczucie, wygląd fizyczny i zdrowie. Czas poświęcony na przygotowanie jedzenia, właściwie wykorzystany, może pomóc nam w zrobieniu czegoś naprawdę fajnego:)
Dzisiaj, po kilku nieudanych próbach i przeciętych opuszkach palców mogę śmiało zaprezentować zwyczajną surówkę z czerwonej kapusty, ozdobioną kwiatkami wyciętymi z buraka i marchewki. Moim zdaniem w ten sposób ozdobiony pokarm jest znacznie smaczniejszy dla mnie, jak również moich gości. Dla zainteresowanych sposobem robienia surówki odsyłam do przepisu.
Składniki:
- pół małej główki czerwonej kapusty
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
- sól
- pieprz
- kilka kropli soku z cytryny
- 1 marchewka
- 1 burak
Poszatkuj czerwoną kapustę, pokrój drobno cebulę. Wszystko włóż do miski. Dodaj do smaku szczyptę soli i pieprzu, oraz oliwy z oliwek. Dodaj kilka kropli soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj, delikatnie uciskając kapustę. Kwiaty wytnij z marchewki i buraka używając do tego celu strugaczki do warzyw. Więcej na temat tego urządzenia w następnym wpisie.