Jadalne ozdoby

Zwykły wpis

surówka warzywna z kwiatamiOd dłuższego już czasu zaintrygowana zdrowym żywieniem, szukałam pomysłu na umilenie posiłku. Nie chodzi tylko, żeby spożywany przez nas pokarm był zdrowy i świeży ale także miły dla oka. Nie tylko to co jemy wpływa na nasze samopoczucie, wygląd fizyczny i zdrowie. Czas poświęcony na przygotowanie jedzenia, właściwie wykorzystany, może pomóc nam w zrobieniu czegoś naprawdę fajnego:)

Dzisiaj, po kilku nieudanych próbach i przeciętych opuszkach palców mogę śmiało zaprezentować zwyczajną surówkę z czerwonej kapusty, ozdobioną kwiatkami wyciętymi z buraka i marchewki. Moim zdaniem w ten sposób ozdobiony pokarm jest znacznie smaczniejszy dla mnie, jak również moich gości. Dla zainteresowanych sposobem robienia surówki odsyłam do przepisu.

Składniki:

  • pół małej główki czerwonej kapusty
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
  • sól
  • pieprz
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 marchewka
  • 1 burak

Poszatkuj czerwoną kapustę, pokrój drobno cebulę. Wszystko włóż do miski. Dodaj do smaku szczyptę soli i pieprzu, oraz oliwy z oliwek. Dodaj kilka kropli soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj, delikatnie uciskając kapustę. Kwiaty wytnij z marchewki i buraka używając do tego celu strugaczki do warzyw. Więcej na temat tego urządzenia w następnym wpisie.surówka z czerwonej kapusty z kwiatami

Dodaj komentarz